Про стандарти МЕК 61512

Стандарти ISA-88/IEC-61512 та супутні до них документи, що розглядаються в даному розділі розроблені перш за все для виробництв, що виготовляють продукцію порівняно невеликими партіями (порціями) та мають змінну рецептуру. В англомовному варіанті такі виробництва мають назву «Batch», в українській мові ми не можемо знайти ідеальний дослівний відповідник, є кілька варіантів: «порційний», «що базується на партіях», «періодичний». Batch production – це такий тип виробництва, де невелика партія продукції виготовляється шляхом поетапного виконання технологічного процесу одразу над усім її об’ємом в технологічних одиницях (апаратах, Unit). Кожна партія може виготовлятися за своїм окремим рецептом, в якому задається уся послідовність технологічного процесу. Більш детально з особливостями таких виробництв Ви можете ознайомитися за цим посиланням.

Системи керування такими багато-рецептурними виробництвами, які побудовані згідно ISA-88/IEC-61512 має багато переваг, зокрема:

  • можливість використання того самого обладнання для виготовлення різних типів продуктів без внесення змін в систему керування
  • відслідковування продукції для окремої партії з деталізацією до історії кожного етапу та обладнання, в яких вони виконувалися
  • формування виробничих звітів за кожною партією окремо
  • організація керування рецептами: від створення
    – до виведення з обслуговування
  • можливість використання ручних та автоматичних операцій
  • спрощена інтеграція з системою керування усім виробництвом MES/MOM

Детальніше про переваги використання стандарту можете прочитати за цим посиланням а також в інших підрозділах.

У ТК-185 ведуться роботи по перекладу стандартів та інших супутніх матеріалів, створенню та розповсюдженню власного освітнього та просвітного контенту та популяризації стандарту.   

У серпні 2019 року зроблений перший варіант перекладу стандарту українською мовою.   

Прохання пройти опитування«Стан методик керування в порційному виробництві» (Batch Control)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *